Borówka czarna (Vaccinum myrtillus) nazywana jest popularnie czarną jagodą lub czernicą od ciemnej barwy owoców. Występuje w lasach całego kraju, zwłaszcza w borach iglastych.
Inne nazwy: czarna jagoda, borówka czarna, czernica, jagoda leśna, jagodzina, borownia.
Surowce lecznicze: owoce i liście borówki czernicy.
Substancje lecznicze:
- Owoce borówki zawierają dość dużo garbników katechinowych, antocyjany, kwasy organiczne, karotenoidy, pektyny, witaminy B2 i C.
- Liście borówki również są bogate w garbniki, flawonoidy, trójterpeny, kwasy organiczne oraz sole mineralne, z których najwięcej jest związków manganu. Ponadto w liściach występuje substancja podobna w działaniu do insuliny.
Borówka czarna – właściwości lecznicze
Owoc borówki czernicy – właściwości:
- przeciwbiegunkowe
- dezynfekujące
- przeciwkrwotoczne
- przeciwrobacze
Liść borówki czernicy – właściwości :
- przeciwcukrzycowe
- przeciwbiegunkowe
Borówka czernica zastosowanie
Owoce borówki czernicy (jagody) od wieków były używane jako lek przeciw biegunce. Borówka czarna hamuje przepuszczalność błon śluzowych, zmniejsza wydalanie ze stolcami wody, niszczy w przewodzie pokarmowym wiele rodzajów bakterii chorobotwórczych, nawet te, które są oporne na antybiotyki. Owoc borówki czernicy ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne, a także uszczelniające ściany naczyń włosowatych.
Karotenoidy zawarte w owocach borówki czernicy poprawiają widzenie, szczególnie widzenie w nocy, a także wiążą toksyny bakteryjne oraz inne toksyny w przewodzie pokarmowym.
Świeże owoce czarnej jagody mają właściwości przeciwrobacze i mogą być pomocne w walce z glistami i owsikami.
Liście borówki czernicy, ze względu na zawartość garbników, są skutecznym lekiem w biegunkach i nieżytach jelit, szczególnie korzystne w leczeniu dzieci najmłodszych i niemowląt. Wywary z liści borówki mogą być używane do lewatyw w walce z owsikami.
W liściach czarnej jagody zawarta jest substancja, która obniża poziom cukru we krwi, stąd korzystne działanie przy leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w postaciach łagodniejszych i wczesnych okresach choroby. Liście borówki czernicy są lekiem jedynie uzupełniającym leczenie cukrzycy, a przy dłuższym stosowaniu mogą pozwolić na zmniejszenie dawek innych leków, zawsze jednak tylko pod kontrolą lekarza.
Zbiór i suszenie
Liście należy zbierać w czasie kwitnienia w maju i czerwcu. Suszyć rozkładając cienką warstwą w miejscach ocienionych lub w suszarniach, w temperaturze nie wyższej niż 35°C.
Owoce zbierać należy jędrne, tuż przed całkowitym dojrzeniem, od lipca do września. Suszyć można w miejscach ocienionych lub w suszarniach, w temperaturze nie wyższej niż 40°C i dosuszać w temp. 60°C.
Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka