Borówka Czernica (borówka czarna, czarna jagoda, czernica)

Borówka czarna (Vaccinum myrtillus) nazywana jest popularnie czarną jagodą jagodą lub czernicą dd ciemnej barwy owoców. Występuje w lasach całego kraju, zwłaszcza w borach iglastych.

Inne nazwy: czarna jagoda, borówka czarna, czernica, jagoda leśna, jagodzina, borownia.

Surowce lecznicze: owoce i liście borówki czernicy.

Substancje lecznicze:

  • Owoce borówki zawierają dość dużo garbników katechinowych, antocyjany, kwasy organiczne, karotenoidy, pektyny, witaminy B2 i C.
  • Liście borówki również są bogate w garbniki, flawonoidy, trójterpeny, kwasy organiczne oraz sole mineralne, z których najwięcej jest związków manganu. Ponadto w liściach występuje substancja podobna w działaniu do insuliny.

Borówka czernica właściwości lecznicze

owoc borówki czernicy – właściwości:

  • przeciwbiegunkowe
  • dezynfekujące
  • przeciwkrwotoczne
  • przeciwrobacze

liść borówki czernicy – właściwości :

  • przeciwcukrzycowe
  • przeciwbiegunkowe

Borówka czernica zastosowanie

Owoce borówki czernicy (jagody) od wieków były używane jako lek przeciw biegunce. Dziś także nie straciły tego znaczenia.  Czarne jagody hamują przepuszczalność błon śluzowych, zmniejszają wydalanie ze stolcami wody, niszczą w przewodzie pokarmowym wiele rodzajów bakterii chorobotwórczych, nawet te, które są oporne na antybiotyki. Borówki mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne, a także szczelniają ściany naczyń włosowatych.

Karotenoidy zawarte w owocach borówki czernicy poprawiają widzenie, szczególnie widzenie w nocy, a także wiążą toksyny bakteryjne oraz inne toksyny w przewodzie pokarmowym.

Świeże owoce czarnej jagody mają właściwości przeciwrobacze i mogą być pomocne w walce z glistami i owsikami.

Liście borówki czernicy, ze względu na zawartość garbników, są skutecznym lekiem w biegunkach i nieżytach jelit, szczególnie korzystne w leczeniu dzieci najmłodszych i niemowląt. Wywary z liści borówki mogą być używane do lewatyw w walce z owsikami.

W liściach jagód zawarta jest substancja, która obniża poziom cukru we krwi, stąd korzystne działanie przy leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w postaciach łagodniejszych i wczesnych okresach choroby. Liście borówki czernicy są lekiem jedynie uzupełniającym leczenie cukrzycy, a przy dłuższym stosowaniu  mogą pozwolić na zmniejszenie dawek innych leków, zawsze jednak tylko pod kontrolą lekarza.

Zbiór i suszenie

Liście należy zbierać w czasie kwitnienia w maju i czerwcu. Suszyć rozkładając cienką warstwą w miejscach ocienionych lub w suszarniach, w temperaturze nie wyższej niż 35°C.

Owoce zbierać należy jędrne, tuż przed całkowitym dojrzeniem, od lipca do września. Suszyć można w miejscach ocienionych lub w suszarniach, w temperaturze nie wyższej niż 40°C i dosuszać w temp. 60°C.

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka