Cykoria podróżnik (Cichorium intybus)
Cykoria podróżnik to popularna roślina występująca w całym kraju, na nieużytkach, glebach piaszczystych i kamienistych. Może być uprawiana. Wyhodowano odmiany o bardzo rozwiniętym systemie korzeniowym, które są używane jako namiastki kawy i odmiany liściowe na sałatki.
Inne nazwy: podróżnik pospolity, podróżnik błękitny, podróżnik polny, cykoria zwyczajna, cykoria dzika.
Nazwa łacińska: Cichorium intybus
Surowce lecznicze: korzeń i ziele cykorii.
Substancje lecznicze:
W soku mlecznym, jaki wypływa po przekrojeniu korzenia, znajduje się wiele cennych związków, najważniejsze to substancje gorzkie, fitosterole, kwasy polifenolowe, goryczka – intybina, niewielkie ilości olejku eterycznego, śluz, sole mineralne oraz dość dużo substancji zapasowej – inuliny. Ziele cykorii zawiera witaminy z grupy B i C.
Cykoria podróżnik właściwości
- żółciopędne
- żołądkowe
- moczopędne
Zastosowanie cykorii
Cykoria pobudza wątrobę do produkcji żółci i żołądek do produkcji soku żołądkowego, co poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Cykoria może być więc polecana w przypadkach zmniejszonej produkcji żółci przez wątrobę, w bezsoczności soku żołądkowego, w nieżytach żołądka i jelit.
Od wieków medycyna ludowa zalecała cykorię jako lek poprawiający przemianę materii, wzmagający łaknienie i ułatwiający trawienie. Substancje, które odkryto w cykorii, udowadniają, że poglądy te były słuszne.
Cykoria posiada również działanie moczopędne, lecz nie jest ono zbyt silne i dla wzmocnienia efektu trzeba ją łączyć z innymi ziołami o podobnym działaniu. Cykoria dostarcza do organizmu ludzkiego wiele mikroelementów.
Ziele cykorii może być używane zewnętrznie w przypadkach chorób skóry, takich jak wysypka i wyprysk.
Zbiór i suszenie
Ziele na lekarstwo zbiera się na początku kwitnienia – w lipcu. Korzenie zaś wykopuje się w końcu października.
Po opłukaniu i rozdrobnieniu suszymy szybko w temperaturze do 4O°C. Zbyt wolne suszenie może spowodować sczernienie korzeni i utratę ich własności.
Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka