Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris) pochodzi z Ameryki Środkowej, a dotarła do Europy po wyprawach Kolumba. Była uprawiana przed tysiącami lat na obszarze dzisiejszego Meksyku i Peru. Od najdawniejszych też czasów wykorzystywano owocnie (strąki) fasoli jako lek.
Surowce lecznicze: strąki fasoli oraz kwiaty, natomiast nasiona służą jako środek odżywczy, a także mogą być wykorzystane do diet leczniczych.
Substancje lecznicze:
Strąki fasoli zawierają trójterpeny o właściwościach bakteriobójczych, kwasy organiczne, alantoinę, cholinę, inozytol, a z soli mineralnych – wolną krzemionkę.
Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka (ok. 20 g białka na 100 g nasion fasoli, czyli więcej niż w mięsie) i tylko 2 g tłuszczu. Dostarczają wiele związków mineralnych: sole fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku i manganu oraz witamin przede wszystkim z grupy B, głównie B1, PP i niewielkie ilości witamin A, B2, C. Niedojrzała fasola szparagowa zawiera dość dużo witaminy C.
Fasola biała – właściwości lecznicze i działanie
strąk fasoli:
- moczopędne
- przeciwcukrzycowe
nasiona fasoli:
- dietetyczne
- żołądkowe
kwiat fasoli:
- moczopędne
Zastosowanie fasoli
Wyciągi ze strąków fasoli mają działanie moczopędne, mogą być używane w leczeniu obrzęków, chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu, kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej.
Obniżają także poziom cukru we krwi, co może być wykorzystane w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w początkowych okresach choroby. Strąki fasoli mogą z powodzeniem uzupełniać inne leki przeciwcukrzycowe, a z czasem doprowadzić do zmniejszenia dawek tych leków. Decyzje o zmianach w leczeniu cukrzycy trzeba uzgadniać z lekarzem.
Od tysięcy lat sproszkowane strąki fasoli były używane do zasypywania ran, na oparzenia, wypryski, zmiany skórne spowodowane chorobą zwaną różą.
Nasiona fasoli dostarczają cennego białka, które jest budulcem i surowcem energetycznym dla organizmu. U ludów ubogich fasola jest jednym z głównych źródeł białka.
Działania i skutki uboczne!
Fasola spożywana w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi wola tarczycy. Można temu zapobiec, dodając do potraw sól kamienną.
Zbiór
Strąki fasoli zbiera się po dojrzeniu.
Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka