Fasola Zwyczajna – właściwości lecznicze i zastosowanie

Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris) pochodzi z Ameryki Środkowej, a dotarła do Europy po wyprawach Kolumba. Była uprawiana przed tysiącami lat na obszarze dzisiejszego Meksyku i Peru. Od najdawniejszych też czasów wykorzystywano owocnie (strąki) fasoli jako lek.

Surowce lecznicze: strąki fasoli oraz kwiaty, natomiast nasiona służą jako środek odżywczy, a także mogą być wykorzystane do diet leczniczych.

Substancje lecznicze:

Strąki fasoli zawierają trójterpeny o właściwościach bakteriobójczych, kwasy organiczne, alantoinę, cholinę, inozytol, a z soli mineralnych – wolną krzemionkę.

Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka (ok. 20 g białka na 100 g nasion fasoli, czyli więcej niż w mięsie) i tylko 2 g tłuszczu. Dostarczają wiele związków mineralnych: sole fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku i manganu oraz witamin przede wszystkim z grupy B, głównie B1, PP i niewielkie ilości witamin A, B2, C. Niedojrzała fasola szparagowa zawiera dość dużo witaminy C.

Fasola biała – właściwości lecznicze i działanie

strąk fasoli:

  • moczopędne
  • przeciwcukrzycowe

nasiona fasoli:

  • dietetyczne
  • żołądkowe

kwiat fasoli:

  • moczopędne

Zastosowanie fasoli

Wyciągi ze strąków fasoli mają działanie moczopędne, mogą być używane w leczeniu obrzęków, chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu, kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej.

Obniżają także poziom cukru we krwi, co może być wykorzystane w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w początkowych okresach choroby. Strąki fasoli mogą z powodzeniem uzupełniać inne leki przeciwcukrzycowe, a z czasem doprowadzić do zmniejszenia dawek tych leków. Decyzje o zmianach w leczeniu cukrzycy trzeba uzgadniać z lekarzem.

Od tysięcy lat sproszkowane strąki fasoli były używane do zasypywania ran, na oparzenia, wypryski, zmiany skórne spowodowane chorobą zwaną różą.

Nasiona fasoli dostarczają cennego białka, które jest budulcem i surowcem energetycznym dla organizmu. U ludów ubogich fasola jest jednym z głównych źródeł białka.

Działania i skutki uboczne!

Fasola spożywana w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi wola tarczycy. Można temu zapobiec, dodając do potraw sól kamienną.

Zbiór

Strąki fasoli zbiera się po dojrzeniu.

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka

Tatarak Zwyczajny

Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) jest byliną, rośnie nad brzegami jezior i stawów, a także wolno płynących rzek. Występuje w całej Europie, w Środkowej i Wsch. Azji, a także w Ameryce Płn. Inne

Więcej »

Perz Właściwy

Pospolity chwast, perz właściwy (Elymus caninus = Agropyron caninus) rośnie na polach w całym kraju, najczęściej glebach lekkich. Występuje także przy brzegach lasów, na polanach i nieużytkach. Perz jest rośliną wieloletnią o

Więcej »

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska (Salvia officinalis) jest od kilku wieków uprawiana w naszym kraju. Pochodzi z krajów Basenu Morza Śródziemnego. Jest rośliną wieloletnią. Zakwita w drugim roku życia, w maju i czerwcu fiołkowymi,

Więcej »
Przewiń do góry