Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris) pochodzi z Ameryki Środkowej, a dotarła do Europy po wyprawach Kolumba. Była uprawiana przed tysiącami lat na obszarze dzisiejszego Meksyku i Peru. Od najdawniejszych też czasów wykorzystywano owocnie (strąki) fasoli jako lek.
Surowce lecznicze: strąki fasoli oraz kwiaty, natomiast nasiona służą jako środek odżywczy, a także mogą być wykorzystane do diet leczniczych.
Substancje lecznicze:
Strąki fasoli zawierają trójterpeny o właściwościach bakteriobójczych, kwasy organiczne, alantoinę, cholinę, inozytol, a z soli mineralnych – wolną krzemionkę.
Nasiona fasoli zwyczajnej zawierają duże ilości białka (ok. 20 g białka na 100 g nasion fasoli, czyli więcej niż w mięsie) i tylko 2 g tłuszczu. Dostarczają wiele związków mineralnych: sole fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku i manganu oraz witamin przede wszystkim z grupy B, głównie B1, PP i niewielkie ilości witamin A, B2, C. Niedojrzała fasola szparagowa zawiera dość dużo witaminy C.
Fasola – właściwości lecznicze
Strąki fasoli:
- moczopędne
- przeciwcukrzycowe
Nasiona fasoli:
- dietetyczne
- żołądkowe
Kwiaty fasoli:
- moczopędne
Fasola – zastosowanie
Wyciągi ze strąków fasoli zwyczajnej mają właściwości moczopędne, mogą być używane w leczeniu obrzęków, chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu, kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej.
Właściwości lecznicze fasoli obniżają także poziom cukru we krwi, co może mieć zastosowanie w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w początkowych okresach choroby. Mogą z powodzeniem uzupełniać inne leki przeciwcukrzycowe, a z czasem doprowadzić do zmniejszenia dawek tych leków. Wszelkie zmiany w leczeniu cukrzycy trzeba uzgadniać z lekarzem.
Od tysięcy lat sproszkowane strąki fasoli zwyczajnej były używane do zasypywania ran, na oparzenia, wypryski, zmiany skórne spowodowane chorobą zwaną różą.
Nasiona fasoli zwyczajnej dostarczają cennego białka, które jest budulcem i surowcem energetycznym dla organizmu. U ludów ubogich fasola jest jednym z głównych źródeł białka.
Fasola – działania niepożądane i skutki uboczne!
Fasola spożywana w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi wola tarczycy. Można temu zapobiec, dodając do potraw sól kamienną.
Fasola – kiedy zbierać
Strąki fasoli zbiera się po dojrzeniu.
Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka