Głóg Jednoszyjkowy i Głóg Dwuszyjkowy – właściwości, przeciwskazania, herbata

Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) i głóg dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha) są często stosowane w chorobach serca i naczyń krwionośnych, takich jak zastoinowa niewydolność serca, ból w klatce piersiowej i nieregularne bicie serca. Herbata z głogu jest również stosowana w leczeniu zarówno niskiego ciśnienia krwi i wysokiego ciśnienia krwi, stwardnienia tętnic (miażdżyca) i wysokiego poziomu cholesterolu.

W Polsce rosną dwa rodzaje głogów, jednoszyjkowy i dwuszyjkowy, oba mają równorzędne właściwości lecznicze, ale także przeciwskazania.

Surowce lecznicze:

  • kwiatostan, tzn. kwiat głogu z 2 lub 5 towarzyszącymi liśćmi (Crataegi inflorescentia),
  • owoc głogu (Crataegi fructus).

Nazwa łacińska:

  • Głóg jednoszyjkowy – Crataegus monogyna
  • Głóg dwuszyjkowy – Crataegus oxyacantha

Substancje lecznicze:

Reklama Activshield
  • Głównymi związkami czynnymi kwiatu głoguflawonoidy, odpowiedzialne za działanie rozkurczające mięśni gładkich naczyń krwionośnych (m.in. witeksyna i jej glikozydy, rutozyd, hiperozyd, kemferol), a także procyjanidyny oligomeryczne (związki wielofenolowe łagodnie obniżające ciśnienie tętnicze krwi). Zawiera także fenolokwasy, kwasy triterpenowe, związki azotowe, garbniki, olejek eteryczny, beta-sitosterol, a także eskulinę.
  • Owoc głogu, również zawiera flawonoidy i procyjanidyny, ale w innych stosunkach ilościowych. Większe są zawartości epikatechiny, oligomerycznych procyjanidyn, natomiast mniejsze są ilości flawonoidów. Ponadto w owocu występują witaminy A i C oraz sorbitol.

Głóg właściwości lecznicze i działanie:

  • nasercowe
  • rozkurczowe
  • obniżające ciśnienie krwi
  • uspokajające

Głóg zastosowanie

Głóg na serce

Główne działanie głogu to wpływ na serce podobny do działania naparstnicy (jest wskazane podawanie obu tych leków jednocześnie – wzajemnie potęgują działanie lecznicze). Zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego, jednocześnie powodując zwolnienie częstotliwości skurczów serca. Szczególnie wskazane jest stosowanie głogu w chorobach serca u ludzi w wieku podeszłym, u chorych z tzw. sercem płucnym (chorobą serca, która rozwinęła się wskutek choroby płuc).

Głóg może także być wykorzystany w leczeniu zaburzeń rytmu serca, kołatania serca występującego w stanach nadmiernego napięcia nerwowego. Ma działanie uspokajające i choć jest ono o połowę słabsze od waleriany, to jednak równie cenne.

Jest korzystny w leczeniu zaburzeń pracy serca spowodowanych nadczynnością tarczycy oraz zaburzeń sercowych u kobiet w okresie przekwitania. Wyciąg z głogu można podawać także wtedy, gdy jest przeciwwskazane podawanie preparatów naparstnicy lub wyciągów z cebuli morskiej.

Głóg na nadciśnienie

Głóg działa rozkurczająco na mięśnie gładkie, znosi stany skurczowe jelit, dróg moczowych, macicy, a także naczyń krwionośnych, w tym również naczyń wieńcowych, odżywiających serce oraz naczyń dostarczających krew do mózgu. Dlatego preparaty głogu są korzystne dla ludzi z chorobą wieńcową i nadciśnieniem tętniczym oraz zaburzeniami ukrwienia mózgu.

Niektórzy stosują herbatę z głogu w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, takich jak niestrawność, biegunka i ból brzucha.

Może także przynosić ulgę w bólach stawowych i kostnych, a także w nerwobólach.

Obejrzyj także wideo z Telewizji dla Zdrowia o właściwościach i zastosowaniu głogu, plus przepis na nalewkę z kwiatów głogu (5:10). W terapii niedokrwiennej serca lek. med. Krzysztof Błecha zaleca łączyć kwiatostan głogu z ekstraktem z liści karczocha i miłorzębu. Natomiast w leczeniu nadciśnienia łączyć z zielem nawłoci, zielem skrzypu i rdestem ptasim.

Herbata z głogu

Przygotuj herbatę głogową gotując 1 łyżkę suszonych jagód w 2 szklankach wody na 10 do 15 minut. Możesz pić herbatę nawet 3 razy dziennie. Przechowuj herbatę w szczelnie zamkniętym pojemniku, dodając 1 łyżkę soku z cytryny, aby zachować składniki aktywne.

Suszony liść i kwiat można stosować w postaci herbaty lub w tabletkach; świeże lub suszone jako nalewka; wyciąg z kwiatów głogu

Suszone owoce jako nalewka, herbata lub tabletki. Można je również dodać do koktajli.

Głóg przeciwwskazania i działanie uboczne

Głóg działa łagodnie i powoli, działanie to utrzymuje się przez długi czas i nie obserwuje się szkodliwych działąń ubocznych. Jednakże głóg może wchodzić w interakcje z wieloma lekami na receptę stosowanymi w leczeniu chorób serca i obniżającymi ciśnienie. Jeśli masz chorobę serca, nie używaj głogu bez zalecenia swojego lekarza.

Głóg a ciąża i karmienie piersią

Niewiele wiadomo na temat stosowania głogu w czasie ciąży i karmienia piersią. Pozostań przy bezpiecznej stronie i unikaj używania.

Głóg jednoszyjkowy a głóg dwuszyjkowy – jak wygląda głóg?

Głóg jest to gęsty, ciernisty krzew związany z różą, która rośnie na obszarach o wilgotnym klimacie na całym świecie. Rozróżnić można je po liściach i owocach.

Głógu jednoszyjkowy:

  • liście ciemnozielone z wierzchu, w kształcie wydłużonego spodu niebieskawozielone,
  • owoce kształtu jajowato podłużnego z odcieniem brązowym, zawierają jedną pestkę.

Głóg dwuszyjkowy:

  • liście z wierzchu ciemnozielone i połyskujące,
  • owoce jasnoczerwone, kuliste, zawierające dwie lub czasem trzy pestki.

Głóg – kiedy zbierać i jak suszyć?

Głóg występuje w całej Europie, w Azji, Afryce Północnej. Rośnie na brzegach lasów, jest hodowany jako roślina ozdobna w parkach.

Kwiaty głogu zrywa się na początku kwitnienia w maju. Kwiatów nie należy ugniatać, gdyż łatwo osypują się, ciemnieją i tracą właściwości. Po wysuszeniu w miejscach ocienionych, przewiewnych lub w suszarniach w temperaturze nie wyższej niż 4O°C, należy przechowywać w szczelnych pudełkach.

Owoce głogu zbiera się dojrzałe, we wrześniu i na początku października; nieco później niż owoce dzikiej róży. Niekiedy znajdują się w nich larwy owadów, które wyjadają miąższ. Aby się ich pozbyć, dobrze jest, po wysuszeniu owoców na powietrzu, wstawić je na krótko do gorącego piekarnika, uważając jednak, aby nie przypaliły się. Suszony głóg przechowujemy w papierowych torbach lub workach.

Podczas zbierania dzikch owoców zawsze upewnij się, że masz odpowiednią roślinę, szczególnie jeśli chodzi o czerwone jagody. Z jagodami głogu sprawdź kształt liścia, aby upewnić się, że masz właściwe drzewo.

Źródła:

  • Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-527/hawthorn
Reklama Activshield

Konwalia Majowa

Konwalia majowa (Convallaria majalis) występuje w stanie naturalnym w całym kraju i w całej Europie, w strefie umiarkowanej Azji, w Chinach i Japonii, a także w Ameryce Północnej. Rośnie w wilgotnych

Czytaj więcej »

Cząber Ogrodowy

Cząber ogrodowy pochodzi ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego. Jest rośliną jednoroczną, dość silnie rozgałęzioną i rosnącą do ok. 30 cm. Ma pojedyncze, małe kwiaty w kolorze białym, fiołkowym lub czerwonawym.

Czytaj więcej »

Podbiał Pospolity

Podbiał pospolity (Tussilago farfara) to roślina popularna w całym kraju, rośnie przy drogach, na polach, groblach, w miejscach wilgotnych, w lasach na pogorzeliskach. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego w Azji

Czytaj więcej »
Przewiń do góry