Jałowiec pospolity (Juniperus communis) występuje na terenie całego kraju, na glebach jałowych, piaszczystych, w borach sosnowych i na nieużytkach. Krzew ten należy do rodziny cyprysowatych i może osiągać nawet kilkanaście metrów wysokości. Jest rośliną dwupienną. Kwitnie w kwietniu i maju.
Inne nazwy: jodłowiec
Surowce lecznicze: szyszkojagody jałowca, zwane popularnie jagodami.
Substancje lecznicze: Szyszkojagody jałowca zawierają dość dużo olejku eterycznego, flawonoidy, goryczki, kwasy organiczne, żywice i sole mineralne.
Jałowiec pospolity – właściwości lecznicze
- moczopędne
- żółciopędne
- żołądkowe
- wykrztuśne
Jałowiec pospolity – zastosowanie
Szyszkojagody jałowca zwiększają ilość wydalanego moczu i dezynfekują drogi moczowe. Właściwości lecznicze jałowca mogą być pomocne w leczeniu ludzi z upośledzoną czynnością nerek, z obrzękami pochodzenia nerkowego i sercowego, a także w leczeniu kamicy moczowej.
Jałowiec pospolity pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym, czym przyczynia się do poprawy trawienia. Przeciwdziała nadmiernej fermentacji w jelitach.
Olejek jałowcowy może być stosowany zewnętrznie, znosi bóle, m.in. bóle stawowe, korzonkowe i nerwobóle.
Jałowiec – przeciwwskazania, skutki uboczne i działania niepożądane!
Zbyt duże dawki wyciągów z jałowca mogą uszkodzić nerki oraz drażnią błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Przeciwwskazane jest stosowanie wyciągów jałowca w ostrych chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, w zaostrzonej chorobie wrzodowej, w ciężkich chorobach nerek oraz wątroby, a także w ciąży.
Zbiór i suszenie
Szyszkojagody jałowca zbiera się jesienią lub w zimie w drugim roku od kwitnięcia. Pod krzak jałowca rozkłada się płachtę i delikatnie strząsa kijem lub grabkami jagody jałowca. Jeśli nie chcą opadać, oznacza to, że jeszcze nie są dojrzałe i próby trzeba ponowić za rok. Przy zbiorze jagód nie należy niszczyć krzewów.
Suszyć je możemy początkowo bez ogrzewania, rozkładając cienką warstwą i często przesypując, potem należy dosuszać w suszarni w temperaturze nie wyższej niż 35°C. Jagody suszone w wyższych temperaturach tracą olejki eteryczne i właściwości lecznicze.
Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka