Jeżyna Fałdowana – właściwości

Jeżyna fałdowana (Rubus plicatus) to pospolity w całym kraju krzew, występuje w lasach iglastych i liściastych, na porębach, przy drogach całej Europy. Najwięcej gatunków jeżyn spotkać można w Ameryce Północnej.

Surowce lecznicze: owoce i liście.

Substancje lecznicze:

Owoce poza cukrami zawierają kwasy organiczne, śluzy, witaminę C, witaminy z grupy B i prowitaminę A, flawonoidy, garbniki, sole mineralne (najwięcej związków potasu i magnezu). Liście zawierają duże ilości garbników.

Działanie i właściwości zdrowotne jeżyny

  • ściągające
  • przeciwbiegunkowe
  • przeciwzapalne
  • moczopędne
  • poprawiające przemianę materii

Zastosowanie

Liście jeżyny od czasów starożytnych miały zastosowanie jako lek w walce z chorobami skóry, takimi jak liszaje, wypryski, niegojące się, ropiejące rany. Dziś polecane są ponadto w chorobie przeziębieniowej, grypie i chorobie reumatycznej.

W chorobach żołądka i jelit, w przewlekłych zapaleniach błony śluzowej, gdy w przewodzie pokarmowym nadmiernie rozwija się flora bakteryjna i pojawiają się skłonności do biegunek i wzdęć brzucha – pomocne będą liście jeżyn.

Wyciąg z liści jeżyn właściwości wykrztuśne i uspokajające.

Owoce jeżyny to doskonały surowiec na przetwory – konfitury, soki, dżemy oraz kompoty i nalewki. Są znakomitym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego. Niedojrzałe owoce działają zapierająco, a przejrzałe przeczyszczająco. Owoce jeżyn mogą mieć zastosowanie w okresie rekonwalescencji np. po ciężkich chorobach zakaźnych.

Owoce jeżyny są korzystne w leczeniu anemii, zawierają bowiem mikroelementy potrzebne do tworzenia krwinek czerwonych, m.in. żelazo i miedź. Dzięki zawartości prowitaminy A owoce jeżyn mogą być polecane ludziom z objawami niedowidzenia zmierzchowego i przedłużoną adaptacją wzroku do ciemności oraz ludziom z chorobami skóry, jak nadmierne rogowacenie naskórka.

Zbiór i suszenie jeżyny

Liście jeżyny zbieramy młode, wyrośnięte, w pierwszej połowie lata i suszymy, rozkładając cienką warstwą w miejscu przewiewnym, ocienionym.

Owoce jeżyny zbieramy w końcu lata i na początku jesieni, kiedy dojrzeją. Suszymy początkowo w temperaturze 40°C, dosuszamy w temperaturze 60°C.

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka

Róża Dzika – właściwości

Dzika róża (Rosa canina) to krzew pospolicie występujący w całym kraju. Rośnie na miedzach, przy drogach, w zaroślach, czasem jest sadzony na żywopłoty. Ma haczykowato zakrzywione kolce, kwiaty pojedyncze, pięciopłatkowe. Kwitnie od

Więcej »

Świetlik Łąkowy (lekarski) na oczy

Świetlik łąkowy lub świetlik lekarski (Euphrasia rostkoviana) to roślina roczna, występuje w całym kraju w stanie naturalnym. Rośnie na wilgotnych łąkach i torfowiskach oraz na brzegach lasów. Kwitnie od maja do października. Żyje

Więcej »

Wrzos Zwyczajny

Wrzos zwyczajny (Calluna vulgaris) jest popularny w całej Europie. Występuje zwykle na glebach gorszych. Wrzos jest zielony przez cały rok. Kwitnie różowofioletowymi, a czasem białymi kwiatami w końcu sierpnia i na początku

Więcej »
Przewiń do góry