Lipa – właściwości

Lipa drobnolistna (Tilia cordata) i Lipa szerokolistna (Tilia platyphyllos) 

Kwiat lipy szerokolistnej i drobnolistnej jest cennym surowcem ze względu na jej właściwości lecznicze. Lipa ma właściwości uspokajające. Jest stosowana w profilaktyce leczeniu podwyższonego ciśnienia krwi związanego z miażdżycą i napięciem nerwowym.. Jej relaksujące działanie w połączeniu z ogólnym działaniem na układ krwionośny daje kwiatom lipy rolę w leczeniu niektórych form migreny. Działanie napotne herbaty z lipy ma zastosowanie w gorączkowych przeziębieniach i grypie.

Inne nazwy: lipa małolistna i lipa wielkolistna.

Surowiec leczniczy: kwiat lipy (Tiliae flos)

Substancje lecznicze: flawonoidy, olejek eteryczny, związki śluzowe, fitosterole, trójterpeny, kwasy organiczne.

Lipa właściwości lecznicze i działanie

  • napotne
  • przeciwzapalne i osłaniające
  • uspokajające
  • moczopędne
  • żółciopędne i przeciwskurczowe
  • poprawiające przemianę materii

Kwiat lipy zastosowanie

Kwiat lipy pobudza wydzielanie gruczołów trawiennych, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, żółci, a także produkcję moczu. Herbata lipowa poprawia więc trawienie i przyswajanie pokarmów oraz wydalanie toksycznych produktów przemiany materii. Bogata zawartość śluzów działa osłaniające na śluzówkę żołądka, zapobiega samostrawieniu.

Herbata (napar) z lipy jest od wieków znanym środkiem napotnym, korzystnym w leczeniu przeziębień, angin, gryp oraz zapaleń oskrzeli i płuc. Śluzy działają łagodnie przeciwzapalnie, ponadto wykazują działanie osłaniające, powlekające i zmiękczające. Zapewnia to efekt łagodzący kaszel i kojący ból gardła.

Wywar z lipy ma działanie uspokajające. Chociaż jest ono łagodne, może być z powodzeniem polecane ludziom pracującym umysłowo, w stanach znużenia i przemęczenia, w przypadkach słabej koncentracji uwagi. Pprzynosi także ulgę w nerwobólach.

Wyciąg może być używany do płukania ust i gardła, a także do kąpieli przy bólach kostnych i nerwobólach. Używany do płukania włosów wzmacnia je i zapobiega wypadaniu.

Lipa jest jednym z najbezpieczniejszych ziół, nawet przy długotrwałym stosowaniu.

Z czym łączyć lipę?

Kiedy zbierać kwiat lipy

Drzewo lipy rośnie w całym kraju, największe skupiska spotyka się na południu, jest też popularne w całej Europie. Lipa europejska (Tilia Europea) to naturalna hybryda lip szerokolistnej i drobnolistnej. Nie należy zbierać lipy srebrzystej (Tilia argentea), której liście są od spodu srebrzystej barwy.

W okresie kwitnienia, w końcu czerwca i w lipcu, zrywać należy kwiatostany składające się z 3-9 kwiatów zrośniętych z podsadką. Kwiaty należy zrywać na początku kwitnienia, odrzucać kwiaty przekwitnięte.

Suszyć rozkładając cienką warstwą na papierze w ciemnym, przewiewnym pomieszczeniu. W czasie suszenia w suszarniach temperatura nie powinna być wyższa niż 4O°C.

Po wyschnięciu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach.

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka


Kasztanowiec Zwyczajny

Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum) Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum), mylnie nazywane kasztanem, rośnie w stanie naturalnym na Bałkanach oraz w Iranie, do reszty Europy dotarło jako drzewo parkowe. Lśniące, brązowe nasiona

Czytaj więcej »

Konwalia Majowa

Konwalia majowa (Convallaria majalis) występuje w stanie naturalnym w całym kraju i w całej Europie, w strefie umiarkowanej Azji, w Chinach i Japonii, a także w Ameryce Północnej. Rośnie w wilgotnych

Czytaj więcej »

Jasnota Biała

Jasnota biała (Lamium album) to zioło, które to łatwo można znaleźć na łąkach i skrajach dróg, ugorach i w zaroślach. Lubi gleby żyzne, próchnicze. Z wyglądu przypomina pokrzywę i często

Czytaj więcej »
Przewiń do góry