Poziomka pospolita (Fragaria vesca) w stanie dzikim występuje w lasach całego kraju, zwłaszcza w lasach iglastych, na porębach, polanach i skrajach lasów. Rośnie w strefie klimatu umiarkowanego na całej kuli ziemskiej. Kwitnie w maju i czerwcu, czasem ponownie jesienią.
Nazwa łacińska: Fragaria vesca
Inne nazwy: poziomka zwyczajna, poziomka jadalna, czerwona jagoda, koziomka.
Surowce lecznicze: liście, ziele i owoce poziomki.
Substancje lecznicze:
Liście – są bogate w garbniki pirokatechinowe, flawonoidy, ponadto zawierają ślady olejku eterycznego i sole mineralne.
Owoce – zawierają karotenoidy, witaminę C, P, K, związki cukrowe, kwasy organiczne, antocyjany, sole mineralne – związki żelaza, fosforu, wapnia i siarki.
Poziomka pospolita – właściwości lecznicze
- moczopędne
- ściągające
Poziomka pospolita – zastosowanie
Liście poziomki mogą być użyteczne w leczeniu kamicy moczowej, posiadają bowiem właściwości zwiększające ilość wydalanego moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto dezynfekują drogi moczowe, co może być korzystne w leczeniu przewlekłych zakażeń towarzyszących często kamicy moczowej.
Liście poziomki mogą mieć zastosowanie w zaburzeniach przemiany materii, w miażdżycy, a także w nadciśnieniu tętniczym.
Garbniki zawarte w liściach poziomki mają właściwości przeciwzapalne i ściągające, co ma zastosowanie w leczeniu biegunek i stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.
Napar z liści poziomek może być używany do płukania ust i gardła oraz do przemywania i okładów w niektórych chorobach skóry.
Owoce poziomki medycyna ludowa stosuje jako lek w kamicy moczowej.
Zbiór i suszenie poziomki pospolitej
Liście poziomki zbiera się przede wszystkim przed kwitnieniem, ale można je również zbierać w okresie kwitnienia, dopóki są zielone. Do suszenia należy zrywać liście bez korzonków. Rozkładać cienką warstwą w miejscach ocienionych. Przechowywać w woreczkach płóciennych w miejscach suchych.
Ziele zbieramy przed dojrzeniem owoców, ścinając roślinę tuż nad ziemią. Suszymy jak wyżej.
Owoce należy zbierać w dni pogodne i suszyć początkowo w temp. 30, a potem 50°C.
Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka