Poziomka Pospolita – właściwości lecznicze

Poziomka pospolita (Fragaria vesca) w stanie dzikim występuje w lasach całego kraju, zwłaszcza w lasach iglastych, na porębach, polanach i skrajach lasów. Rośnie w strefie klimatu umiarkowanego na całej kuli ziemskiej. Kwitnie w maju i czerwcu, czasem ponownie jesienią.

Nazwa łacińska: Fragaria vesca

Inne nazwy: poziomka zwyczajna, poziomka jadalna, czerwona jagoda, koziomka.

Surowce lecznicze: liście, ziele i owoce poziomki.

Substancje lecznicze:

Liście – są bogate w garbniki pirokatechinowe, flawonoidy, ponadto zawierają ślady olejku eterycznego i sole mineralne.

Owoce – zawierają karotenoidy, witaminę C, P, K, związki cukrowe, kwasy organiczne, antocyjany, sole mineralne – związki żelaza, fosforu, wapnia i siarki.

Poziomka pospolita – właściwości lecznicze

  • moczopędne
  • ściągające

Poziomka pospolita – zastosowanie

Liście poziomki mogą być użyteczne w leczeniu kamicy moczowej, posiadają bowiem właściwości zwiększające ilość wydalanego moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto dezynfekują drogi moczowe, co może być korzystne w leczeniu przewlekłych zakażeń towarzyszących często kamicy moczowej.

Liście poziomki mogą mieć zastosowanie w zaburzeniach przemiany materii, w miażdżycy, a także w nadciśnieniu tętniczym.

Garbniki zawarte w liściach poziomki mają właściwości przeciwzapalne i ściągające, co ma zastosowanie w leczeniu biegunek i stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.

Napar z liści poziomek może być używany do płukania ust i gardła oraz do przemywania i okładów w niektórych chorobach skóry.

Owoce poziomki medycyna ludowa stosuje jako lek w kamicy moczowej.

Zbiór i suszenie poziomki pospolitej

Liście poziomki zbiera się przede wszystkim przed kwitnieniem, ale można je również zbierać w okresie kwitnienia, dopóki są zielone. Do suszenia należy zrywać liście bez korzonków. Rozkładać cienką warstwą w miejscach ocienionych. Przechowywać w woreczkach płóciennych w miejscach suchych.

Ziele zbieramy przed dojrzeniem owoców, ścinając roślinę tuż nad ziemią. Suszymy jak wyżej.

Owoce należy zbierać w dni pogodne i suszyć początkowo w temp. 30, a potem 50°C.

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka


Przewiń do góry