Śliwa Tarnina – właściwości lecznicze i zastosowanie

Śliwa tarnina (Prunus spinosa), krzew pospolity w całym kraju, ma białe lub zielonawobiałe kwiaty i gałązki z licznymi cierniami. Śliwa tarnina rośnie na miedzach, słonecznych zboczach, w lasach liściastych i iglastych.

Kwitnie w kwietniu, owocuje w październiku, a nawet w listopadzie.

Inne nazwy: tarnina, ciernie, tarń, tarka, ciarki, cierniak, żarnośliwa, korcipa, wilżyna.

Surowce lecznicze: kwiaty, owoce i kora.

Substancje lecznicze:

Kwiaty tarniny zawierają flawonoidy, glikozydy, związki cukrowe i sole mineralne.

Owoce – prócz wyżej wymienionych związków zawierają garbniki, kwasy organiczne, glikozyd, amigdalinę, antocyjany a także pektyny.

Tarnina – właściwości lecznicze

kwiaty tarniny:

  • moczopędne
  • przeczyszczające

owoce tarniny:

  • przeciwzapalne
  • przeciwbiegunkowe

Śliwa tarnina – zastosowanie

Kwiat tarniny

Kwiat tarniny ma właściwości zwiększające ilość wytwarzanego moczu. Znosi stany zapalne w drogach moczowych, może więc być używany w leczeniu przewlekłych zakażeń dróg moczowych w kamicy moczowej. Ponadto ma właściwości uszczelniające ściany naczyń włosowatych.

Medycyna ludowa uważa kwiaty tarniny za lek „czyszczący krew”, co jest uzasadnione, bowiem z moczem wydalane są szkodliwe produkty przemiany materii. Ponadto kwiaty tarniny mają właściwości pobudzające przemianę materii i mają łagodne działanie przeczyszczające.

Owoce tarniny

Owoce tarniny ze względu na dużą zawartość garbników mają właściwości przeciwne do kwiatów – zapierające. Owoce śliwy tarnina niszczą bakterie w przewodzie pokarmowym, hamują krwawienia i mają działanie przeciwzapalne. Właściwości owoców śliwy tarniny są podobne do borówki czernicy. Śliwa tarnina jest wskazana szczególnie u ludzi w wieku podeszłym i u dzieci, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit przebiegających z nadmierną fermentacją.

Zbiór i suszenie tarniny

Kwiaty tarniny zrywać należy delikatnie, gdyż są wrażliwe na zgniatanie, a także dlatego, że łatwo można o ciernie pokaleczyć sobie ręce. Zbierać przy słonecznej pogodzie. Suszyć rozkładając cienką warstwą w miejscach ocienionych, w suszarniach temperatura nie powinna być wyższa niż 35°C.

Owoce śliwy tarniny – dojrzałe są ciemnofioletowe i pokryte niebieskimi nalotem. Najlepiej je zbierać po pierwszych przymrozkach, kiedy trącaj swój cierpki smak. Suszyć podobnie jak kwiaty. Po wysuszeniu owoce tarniny są pomarszczone.

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka


Czarny Bez – właściwości i przeciwwskazania

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie, głównie na przeziębienie i grypę. Związki bioaktywne bzu czarnego wspomagają terapię wielu chorób, pomagają zapobiegać występowaniu chorób układu krążenia

Więcej »

Dynia Zwyczajna – właściwości

W stanie naturalnym dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) występuje w Ameryce Środkowej, skąd do Europy dotarła po odkryciach Kolumba. W Polsce jest uprawiana w ogrodach i na działkach. Spośród wielu znanych

Więcej »
Przewiń do góry