Kalina Koralowa

Kalina koralowwa (Viburnum opulus) jest krzewem występującym na całym obszarze kraju, osiągającym nawet 5m wysokości. Jest popularna w Ameryce Północnej i w Europie, na Kaukazie i w Zachodniej Syberii. Może być uprawiana jako roślina ozdobna. Rośnie w miejscach wilgotnych, wzdłuż rzek, na łąkach i na glebach próchniczych.

Liście ma duże, trójklapowe, jasnozielone z drobnymi przylistkami. Korę jasnoszarą. Kwiaty pięciopłatkowe dwóch typów, brzeżne – białe i środkowe różowobiałe. Owoce jednopestkowe koralowoczerwone, wewnątrz znajduje się płaskie ziarno. Owoce najpierw są zielone, potem koralowoczerwone, a dojrzałe szkarłatnoczerwone.

Surowce lecznicze: owoce i kora.

Substancje lecznicze:

Działanie i właściwości lecznicze kaliny

  • rozkurczowe
  • uspokajające

Kalina zastosowanie

Główne działanie wyciągów z owoców kaliny koralowej polega na zmniejszeniu napięcia mięśni gładkich, szczególnie macicy i jelit, stąd jej korzystne działanie w skurczach macicy i bolesnym miesiączkowaniu oraz w przypadkach dolegliwości związanych z okresem przekwitania.

Owoce kaliny mają właściwości przeciwkrwotoczne i łagodnie ściągające, co może być wykorzystane w przypadkach skłonności do poronień, w poronieniu zagrażającym, a także w przedwczesnych porodach oraz w zapaleniach żołądka i jelit.

Kalina może być używana w przypadkach bólów łydek u kobiet w ciąży, w przypadkach ostrych bólów pleców i lędźwi, które promieniują do dołu i umiejscawiają się na przedniej stronie ud oraz w neuralgiach.

Medycyna ludowa poleca sok lub odwar z owoców kaliny z miodem w przeziębieniach, biegunkach, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, żylakach odbytu, a zewnętrznie na okłady w przypadkach chorób skóry, takich jak trądzik i owrzodzenia. Owoce z cukrem w nadciśnieniu tętniczym. Odwar z kwiatów jako lek poprawiający trawienie, znoszący kolki i skurcze jelit oraz skuteczny w biegunkach.

Kora kaliny koralowej ma działanie przeciwskurczowe, przede wszystkim na mięsień macicy. Jest polecana w bolesnym miesiączkowaniu, krwawieniach okresu przekwitania i zagrażającym poronieniu.

Zbiór i suszenie kaliny

Korę zbiera się wczesną wiosną w marcu i kwietniu zdejmując ją z 2-3-letnich gałązek o średnicy do 2 cm. Suszyć można w miejscach słonecznych lub w suszarniach w temp. do 4O°C, rozkładając cienką warstwą.

Owoce zbieramy po dojrzeniu, jesienią, we wrześniu i październiku. Suszymy w miejscach przewiewnych i ocienionych lub w suszarniach w temperaturze 60°C.

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka


Kasztanowiec zwyczajny | Kminek zwyczajny | Konwalia majowa | Krwawnik pospolity

Przewiń do góry