Podbiał pospolity (Tussilago farfara) to roślina popularna w całym kraju, rośnie przy drogach, na polach, groblach, w miejscach wilgotnych, w lasach na pogorzeliskach. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego w Azji i Ameryce oraz w Afryce Płn. Należy do najwcześniej zakwitających wiosną roślin. Kwitnie od marca do maja. Po przekwitnięciu kwiatów na łodydze pędu pozostaje puch, co upodabnia go do mniszka lekarskiego. Liście pojawiają się w momencie, gdy przekwitają kwiaty.
Inne nazwy: podbiał zwyczajny, korzeniec, boże liczko, końskie kopyto, ośla stopa, kniat, kaczyniec, grzybień, białodrzew.
Surowce lecznicze: liść i kwiat podbiału.
Substancje lecznicze:
Liście – związki śluzowe, garbniki, olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy polifenolowe, substancje gorzkie, z soli mineralnych dużo związków cynku.
Kwiaty zawierają więcej od liści olejku eterycznego i flawonoidów, mniej związków śluzowych i substancji gorzkich.
Podbiał właściwości lecznicze
- wykrztuśne
- rozkurczowe
Podbiał zastosowanie
Liść podbiału jest cenionym lekiem przy przeziębieniach, anginach, zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej oraz w zapaleniach krtani. Osłania błony śluzowe, zmniejszając tym samym ich podrażnienie w przeziębieniach, co łagodzi uporczywy kaszel.
Powoduje zwiększoną produkcję wydzieliny śluzu w drogach oddechowych i pobudza ruchy rzęsek nabłonka oddechowego, co ułatwia oczyszczanie się i dezynfekcję dróg oddechowych. Ponadto związki czynne z liści podbiału działają rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli i ułatwiają przepływ powietrza w drogach oddechowych.
Kwiat podbiału ma silniejsze działanie rozkurczowe na oskrzela niż liście.
Uwaga!
Leczenie podbiałem powinno trwać nie dłużej niż 6 tygodni.
Zbiór i suszenie
Kwiaty zbierać należy zaraz po zakwitnięciu, ścinając same koszyczki kwiatowe. Suszyć rozkładając kwiaty pojedynczo w miejscach ocienionych i w suszarniach w temperaturze nie wyższej niż 40-50°C.
Liście zbiera się wiosną, w dni pogodne, do czasu, aż zacznie pojawiać się na nich rdza. Suszy podobnie jak kwiaty.
Liście i kwiaty należy przechowywać w naczyniach szczelnie zamkniętych.
Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka